Ұлттық статистика бюросы
Қазақстан Республикасы Стратегиялық жоспарлау және реформалар агенттігі
Мақсат 2. Аштықты жою
Мақсат 2. Аштықты жою, азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету және тамақтануды жақсарту және ауыл шаруашылығын тұрақты дамытуға жәрдемдесу
2.1 2030 жылға дейін аштықты жою және бәрін, әсіресе нәрестелерді қосқанда халықтың табысы аз әрі осал топтарын қауіпсіз, құнарлы және жеткілікті тағамға жыл бойғы қолжетімділікпен қамтамасыз ету
2.1.1 Аштықтың таралуы
2.1.2 Халықтық азық-түліктік қауіпсіздіктің болмауының бірқалыпты немесе күшті деңгейі («Азық-түліктік қауіпсіздіктің болмауын сезіну шамасы» бойынша)
2.2 2030 жылға дейін тағам жетіспеушілігінің барлық нысандарын жою, соның ішінде 2025 жылға дейін бес жасқа дейінгі балалар бойының өсуінің тоқтауымен және жүдеуімен күреске қатысты халықаралық деңгейде келісілген мақсаттық көрсеткіштерге жету және жасөспірім жастағы қыздардың, жүкті әйелдердің және қарт адамдардың тамақтануындағы қажеттіліктерді қанағаттандыру
2.2.1 Бес жасқа дейінгі балалардың бойының өсіуіндегі кідірістің таралуы (Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы (ДДСҰ) белгілеген балалардың өсу нормаларына сәйкес бала жасына медианалық бой көрсеткішінен орташа квадраттық ауытқу, <-2)
2.2.2 Бес жасқа дейінгі балалар арасында толыққанды емес таамақтанудың таралуы, түрлері бойынша топтастыру (жүдеу немесе семіру) (ДДСҰ белгілеген балалардың өсу нормаларына сәйкес бала жасына медианалық салмақ көрсеткішінен орташа квадраттық ауытқу, >+2 немесе <-2)
2.2.3 15-49 жастағы әйелдер арасында жүктілік мәртебесі бойынша бөліністе анемияның таралуы
2.3 2030 жылға дейін ауыл шаруашылығының өнімділігін және азық-түліктің шағын өндірушілерінің, әсіресе әйелдердің, тұрғылықты халықтардың, фермерлік отбасылық шаруашылықтың, малшылар мен балықшылардың табысын соның ішінде жерге, ауыл шаруашылық өндірісінің өндірістік ресурстарына және факторларына, білімге, қаржылық қызметтерге, нарықтарға және ауыл шаруашылық емес секторлардағы қосылған құнды және жұмыспен қамтуды ұлғайту мүмкіндіктеріне деген кепілдендірілген және тең қолжетімділікті қамтамасыз ету арқылы екі есе арттыру
2.3.1 Еңбек бірлігі бойынша өндіріс көлемі, фермерлік шаруашылық/ мал шаруашылығы/ орман шаруашылығы кәсіпорындарының өлшемдерінің сұрыптары бойынша топтастыру
2.3.2 Ұсақ азық-түлік өнімдерін өндірушілердің орташа табысы, жанысы және байырғы халықтарға тиесілілік мәртебесі бойынша топтастыру
2.4 2030 жылға дейін тұрақты азық-түлік өндіріс жүйелерін құруды қамтамасыз ету және өміршеңдікті және өнімділікті арттыруға және өндіріс көлемін ұлғайтуға мүмкіндік беретін, экожүйелерді сақтауға септігін тигізетін, климаттың өзгеруіне, ауа райының төтенше құбылыстарына, құрғақшылықтарға, селдерге және басқа да апаттарға бейімделу қабілетін нығайтатын және біртіндеп жер мен топырақ сапасын жақсартатын ауыл шаруашылықпен айналысу тәсілдерін енгізу
2.4.1 Ауыл шаруашылығын жүргізудің өнімді және сарқылмайтын әдістері пайдаланылатын ауыл шаруашылық алқаптары алаңының үлесі
2.4.1.1 Су үнемдеу технологиялары (тамшылатыпсуару, жаңбырлату) пайдаланылатынсуармалы жерлердің көлемі)
2.5 2020 жылға дейін тұқымдардың және егілетін өсімдіктердің, сондай-ақ ауыл шаруашылық және үй жануарларының және сәйкесінше олардың жабайы түрлерінің генетикалық сан-алуандығын сақтауды атап айтқанда, түрлі тұқымдар мен өсімдіктердің қорларын ұлттық, аумақтық және халықаралық деңгейлерде тиісті түрде күту арқылы қамтамасыз ету, сонымен бірге генетикалық қорларға және олармен байланысты дәстүрлі білімге деген қолжетімділікті кеңейтуге және халықаралық деңгейде келісілген оларды пайдалану тиімділігінің әділетті әрі теңдей негізінде оларды бірлесіп қолдануға ықпал ету
2.5.1 Азық-түлік және ауыл шаруашылық өндірісіне арналған, арнайы орташа мерзімді немесе ұзақ мерзімді сақтау объектілерінде сақталатын шығу тегі өсімдік және зоологиялық болып табылатын генетикалық ресурстар саны
2.5.2 Келесі категорияларға жататын жануарлар түрлерінің үлесі: жоғалу қаупі бар, жоғалу қаупі жоқ; жоғалу қаупінің деңгейі белгісіз
2.a Увеличить инвестирование, в том числе посредством активизации международного сотрудничества, в сельскую инфраструктуру, сельскохозяйственные исследования и агропропаганду, развитие технологий и создание генетических банков растений и животных в целях укрепления потенциала развивающихся стран, особенно наименее развитых стран, в области сельскохозяйственного производства
2.a.1 Мемлекеттік шығындар құрылымы бойынша анықталатын ауыл шаруашылыққа бейімделу көрсеткіші
2.a.2 Ауыл шаруашылығына ресми қаражаттың бірлескен ағыны (дамыту мақсатындағы ресми көмек және ресми қаражаттың басқа да ағындары)
2.b Ауыл шаруашылық өнімдерінің әлемдік нарықтарындағы сауда шектеулерінің енгізілуін және бұрмалаушылықтың пайда болуын даму мәселелері бойынша Дохалық келіссөздер кезеңінің мандатына сәйкес, атап айтқанда ауыл шаруашылық өнімдерінің экспортын субсидиялаудың барлық нысандарын және баламалы зардаптарға ие барлық экспорттық шараларды бір мезгілде жою арқылы жою және тоқтату
2.b.1 Ауыл шаруашылық өнімдерінің экспортын субсидиялау
2.c Азық-түлік тауарларының және оларды қайта өңдеу өнімдерінің нарығының тиісті түрде қызмет етуін қамтамасыз ету үшін шаралар қабылдау және азық-түлік бағасының шамадан тыс құбылмалылығын шектеуге көмектесу мақсатында нарықтық ақпаратқа деген, соның ішінде азық-түлік қорлары туралы ақпаратқа дер кезінде ие болуға жәрдемдесу
2.c.1 Азық-түлік нарығындағы баға ауытқушылығының көрсеткіші
Онлайн кеңесші